top of page

Tipy pre rýchle zotavenie po operácii očných viečok

Updated: Jun 29, 2023

Operácia očných viečok je bežný zákrok. Otvára oči, robí ich väčšími, “ostražitejšími“ a príťažlivejšími. Napriek tomu, že operácia očných viečok je jednoduchá, stále sa považuje za invazívny chirurgický zákrok. Je teda pochopiteľné, že mnohí pacienti majú pre samotnou operáciou obavy. Aké bolestivé to bude? Ako dlho bude trvať zotavenie? Je zotavenie ťažké?

Zostavili sme pre vás týždennú časovú os a zoznam so všetkými tipmi, ktoré potrebujete na lepšie zotavenie po operácii očných viečok.



Čo je operácia očných viečok?

Operácia očných viečok, blefaroplastika, je plasticko-estetický zákrok, ktorým sa vykonáva korekcia defektov a deformácií očných viečok, ktoré môžu ovplyvniť videnie a celkový vzhľad. Počas zákroku odstraňujeme prebytočnú kožu, svaly a tuk z horných a dolných viečok.


Typy blefaroplastiky

  1. Horná blefaroplastika môže byť funkčná alebo kozmetická. Tento postup odstraňuje prebytočnú kožu alebo vypuklé tukové vankúšiky v horných viečkach, ktoré môžu v závažných prípadoch zhoršiť videnie. Je to tiež voliteľný postup na zlepšenie vzhľadu oka.

  2. Spodná blefaroplastika je väčšinou estetická – odstraňuje vačky a prebytočnú kožu v dolných viečkach a výsledkom je bdelý, svieži vzhľad.


Kto môže podstúpiť operáciu očných viečok?

Ak máte niektorý z nasledujúcich prejavov, môže byť pre vás operácia očných viečok výhoda.

  • Ovisnutá koža okolo očí

  • Ovisnuté viečka

  • Nadmerné vačky pod očami

  • Prebytočný tuk okolo dolného viečka

  • Zhoršené periférne videnie Viditeľné vrásky okolo očných viečok

Operácia očných viečok ponúka mnoho kozmetických výhod a je ideálna, ak chcete jasnejšie oči alebo sviežejší vzhľad.


Normálne zotavenie po blefaroplastike

DPacientky sú po operácii pri pohľade do zrkadla veľmi spokojné, no dôležité je, aby sa po operácii nenamáhali. Výsledok nie je viditeľný ihneď po operácii. Pre maximálny výsledok je potrebné počkať na úplné zotavenie.

Sú určité faktory, ktoré ovplyvňujú dĺžku a kvalitu zotavenia sa po blefaroplastike – celkové zdravie, vek, kvalitu pokožky a počet rezov.

Po blefaroplastike je možné vrátiť sa ku každodennej rutine po 7-10 dňoch hojenia. Operácia dolných viečok si vyžaduje trochu dlhšie zotavenie, takže po 10–14 dňoch sa budete môcť vrátiť k svojmu obvyklému režimu.


Normálne príznaky, ktoré by ste mali očakávať počas zotavovania sa z blefaroplastiky, sú:

  1. Modrina: Modrina sa objaví preto, že operácia narúša krvné cievy pod kožou. Môže prejsť z fialovej a ružovej na modrú/zelenú až žltú, kým dôjde k uzdraveniu. Trvá približne štyri týždne, kým modriny z očných viečok úplne zmiznú.

  2. Opuch: Zvyčajne sa zhoršuje ráno a zlepšuje sa počas dňa. Je to väčšinou preto, že v horizontálnej polohe sa v očiach hromadí viac tekutiny. Opuch sa začne zlepšovať 2-3 týždne po blefaroplastike.

  3. Jazvenie: Rezy po blefaroplastike sú zvyčajne veľmi malé a robia sa pozdĺž vašich prirodzených kožných záhybov očných viečok. Preto sú jazvy po blefaroplastike zvyčajne neviditeľné.

Počas prvých dní môžu byť vaše oči suché a môžu svrbieť, zároveň však môžu aj slziť.


Časová os zotavenia po operácii očných viečok

Aby ste sa dobre pripravili na korekciu očných viečok, musíte vedieť, čo môžete očakávať počas obdobia zotavovania. Tu nájdete časovú os s podrobnosťami o všetkom, čo potrebujete vedieť o zotavení po blefaroplastike:

V deň blefaroplastiky

Blefaroplastika je jednoduchý ambulantný zákrok a nevyžaduje si pobyt v nemocnici. Zákrok sa vykonáva v lokálnej anestézii, takže pacient je celý čas úplne pri vedomí. Bezprostredne po operácii vám môže byť podaný studený obklad na zmiernenie pooperačného opuchu, ktorý vám bude odporúčané držať 15–20 minút. Po prepustení vás lekár oboznámi o pokynoch na následnú starostlivosť:

  • V ľahu a pri spánku si podložte hlavu pomocou dvoch pevných vankúšov, aby bola vo vyššej pozícii

  • Používajte liečivé očné kvapky podľa predpisu

  • Vyhnite sa akejkoľvek namáhavej fyzickej aktivite

  • V prípade potreby si vezmite lieky proti bolesti

  • Na zmiernenie opuchu používajte studené obklady

  • Vyhnite sa noseniu kontaktných šošoviek v prvých dňoch

  1. týždeň

Bolesť, opuch, rozmazané videnie, suché a svrbiace oči a necitlivosť sú v skorých štádiách zotavovania úplne normálne. Bolesť by mala trvať len 2-3 dni a v priebehu niekoľkých týždňov sa zlepší.

Modriny a opuchy po blefaroplastike môžu byť výraznejšie a možno ich očakávať až 1-2 týždne, kým sa zlepšia až postupne úplne vymiznú.

Počas prvého týždňa po blefaroplastike by ste sa mali vyhnúť preťažovaniu očí, čo znamená, že by ste mali aspoň na pár dní odložiť svoju obľúbenú knihu, sledovanie televízie alebo používanie telefónu.

  1. týždeň

Väčšina pacientov sa vráti do svojej bežnej rutiny do druhého týždňa po blefaroplastike. Ľahký fyzický pohyb, ako je chôdza a domáce práce, predstavujú síce len malé riziko, ale aj tak by ste sa mali vyhýbať namáhavejším činnostiam.

Opuch a modriny sa výrazne zlepšia v priebehu druhého týždňa, avšak v závislosti od individuality pacienta môžu byť stále viditeľné. Pokiaľ bolesť ešte stále pretrváva, môžete si pomôcť liekmi proti bolesti.

3.-4. týždeň

V tomto čase by väčšina nepriaznivých účinkov operácie očných viečok mala ustúpiť. Môžete sa pozrieť do zrkadla a vychutnať si dokonalé výsledky svojej procedúry.

Odporúča sa, aby ste počkali do štvrtého týždňa po blefaroplastike, aby ste sa mohli vrátiť k bežnému cvičeniu.


Tipy na starostlivosť a hojenie rezu pri blefaroplastik

právnou pooperačnou starostlivosťou minimalizujete rizikové komplikácie a zmiernite sotva viditeľné jazvyčky. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu:

  • Udržujte rez čistý pomocou zmesi 3% peroxidu vodíka a teplej vody trikrát denne (alebo podľa pokynov vášho chirurga).

  • Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu po dobu približne šiestich mesiacov.

  • Použite predpísané očné kvapky, aby ste očiam uľavili a udržali ich hydratáciu.

  • Naneste na rez predpísanú antibiotickú masť alebo vazelínu, aby ste ho udržali hydratovaný.

  • Po sprchovaní alebo kúpaní nechajte miesta rezu vyschnúť alebo ich jemne vysušte.

  • Môžete opatrne a jemne masírovať očné viečka.

  • Vždy dávajte pozor na príznaky infekcie (sčervenanie, bolesť, mokvanie, teplo na dotyk).

  • Veľmi jemne masírujte oblasť rezu vitamínom E až šesť týždňov po operácii.

  • Podľa odporúčania sa zúčastňujte na nasledujúcich konzultáciách podľa vzájomnej dohody.

8 tipov na rýchlejšie zotavenie po blefaroplastike

Tu je niekoľko dôležitých tipov, ktoré vám pomôžu urýchliť zotavenie:

  1. Nechajte oči oddýchnuť si: Urobte si pauzu v práci, nechajte niekoho iného, aby vás odviezol kam potrebujete a hlavne veľa oddychujte a spite. Telo sa počas spánku prirodzene zotavuje a vaše oči si doprajú zaslúžený odpočinok.

  2. Ochladzujte sa: Ľadový obklad nemusíte mať 24 hodín denne, 7 dní v týždni, ale vyhýbajte sa zohrievaniu, ako len môžete. To znamená žiadne vystavovanie sa slnku, žiadne horúce sprchy a žiadne dlhé horúce kúpele.

  3. Udržujte čistotu: Okrem udržiavania miesta rezu čistého a bez dráždivých látok to tiež znamená jesť zdravo a dodávať telu to najlepšie, čo môžete na zotavenie. Načerpajte dostatok tekutín, aby vaše telo malo výživu, ktorú potrebuje na zotavenie. Udržujte nikotín mimo váš systém, pretože môže spomaliť hojenie.

  4. Spite v správnej polohe: Po blefaroplastike odporúčame spať na chrbte so zdvihnutou hlavou aspoň 3-4 týždne. To pomáha znižovať opuch očných viečok a urýchľuje zotavenie. Spánok na bruchu môže viesť k náhodnej traume vašich blefaroplastických rezov a je potrebné sa mu vyhnúť.

  5. Používajte studené alebo ľadové obklady: Toto je jedna z najdôležitejších vecí na zníženie opuchov a modrín po blefaroplastike. Uistite sa, že používate čisté uteráky a vyhýbajte sa aplikácii ľadu priamo na rany bez krytu.

  6. Noste slnečné okuliare: Počas prvých 1-2 týždňov po blefaroplastike budú vaše oči citlivé na slnečné svetlo. Môže spôsobiť podráždenie, začervenanie a bolesť očí. Preto vám odporúčame nosiť veľké polarizačné slnečné okuliare, ktoré dokážu správne ochrániť vaše oči pred slnečným žiarením.

  7. Používajte opaľovací krém: Nadmerné slnenie môže narušiť proces hojenia očných viečok čo môže viesť k prerastaniu a hyperpigmentácii vašej jazvy. To je dôvod, prečo by ste mali používať opaľovací krém aspoň 1-3 mesiace po blefaroplastike, pokým sa viečka zhoja.

  8. Vyhnite sa dotyku, treniu a poškriabaniu očí: Prvých pár dní po blefaroplastike môže byť trochu nepríjemných. Budete bojovať s nutkaním dotýkať sa očí a škrabať si ich. Tomuto by ste sa mali za každú cenu vyhnúť, pretože to môže poškodiť vaše rany na očných viečkach a spôsobiť ich otvorenie.


20 views0 comments
bottom of page